PERSBERICHT GALERIE ANNÉE

EXPOSITIE 

‘Elegantie, kleur, humor en roest’ 

Van 19 november tot en met 30 december 2017

Juane Xue – schilderijen

Jan Verschueren – beelden

Rosita van Wingerden – sieraden

Opening: zondag 19 november om 15.00 uur

Op de eerste etage van de galerie tonen wij o.a. het werk van Irma Braat, schilderijen; Dorien van Diemen, schilderijen; Leo van der Vlist, schilderijen; Harry de Leeuw, beelden; Zsuzsanna Györgyövics, wandobjecten; Ursula, fotografie.

De typische metalen schrootmannetjes met kopjes en handen van terra cotta zijn weer druk bezig met klimmen, rijden, varen en zoeken soms de samenwerking met elkaar. De Belgische Jan Verschueren toont zijn schrootbeelden en wandobjecten. Wat te denken van zijn grotere beelden van profeten en koningen? Statige machthebbers die zich frontaal onderscheiden met hun inventieve gewaden en hoofdtooien met een staf in de hand of met enigmatische handgebaren. Zijn uit metalen afval opgetrokken voertuigen zijn wonderen van fantasie en inventie, volgestouwd als ze zijn met objects trouvés van allerlei origine, die een symbolische betekenis aannemen. Er zijn werken, vooral die van ontmoetingen en beklimmingen, waarbij de gebeurtenis ondersteuning krijgt van een gestileerde, simpele belijning van gelast metaal. Verschueren’s titels zijn geestig en dragen altijd bij aan het nauwkeuriger zoeken en vinden van al de elementen waaruit de persoonlijkheid van het beeld is opgebouwd. Titels als: Bijna in de wolken, Uitvergrote vlucht vooruit of Dutch Mountaineers. Verschueren is als beeldhouwer/schilder autodidact.

De Chinese Juane Xue geldt als een getalenteerd en veelzijdige kunstenaar. Ze ontpopte zich al jong als een tekenwonder. Ze heeft een unieke stijl en hanteert daarbij een intens kleurgebruik waarmee zij een stralende kleurenwereld weet te creëren. Dit komt overduidelijk tot uitdrukking in haar serie schilderijen ‘Verlaten tafels’ waarop we in zinderende kleuren een grote tafel vol met glazen en flessen badend in het zonlicht zien. Xue zelf typeert deze doeken vanwege het unieke onderwerp als ‘bewegende stillevens’. Hoewel het werk van Xue ogenschijnlijk in een westerse traditie staat, geldt dit alleen voor de wijze waarop ze de werkelijkheid verbeeldt. De verborgen betekenis van het werk heeft eerder een verwantschap met het Chinese gedachtegoed. De vorm verwijst naar de westerse schilderkunst en de inhoud naar de oosterse. Xue (kunstacademie Beijing) begeeft zich op het snijvlak van deze tegenpolen. De figuratief werkende kunstenaar heeft een unieke stijl die zowel gebaseerd is op oosterse tonaliteit als westerse kleuren. Ze is diep getroffen door de kunst van de Franse impressionisten en de Duitse expressionisten en hun scherpe gevoel voor kleur. Kleur speelt in het werk van Hui Xue een allesbepalende rol. Ze benadert alles wat ze ziet als een samenspel van kleur. Bij elk schilderij draait het erom door middel van licht en schaduw haar kunstzinnige ervaring uit te drukken.

Edelsmid Rosita van Wingerden heeft in de loop der jaren een duidelijke eigen stijl ontwikkeld. Speelsheid en humor vormen een vaak terugkerend thema. Haar uitgangspunt is unieke sieraden te maken die draagbaar zijn. Een sieraad dat men draagt, wordt daardoor immers alleen maar mooier, is haar credo. Ze ontwerpt en vervaardigt in eigen atelier op ambachtelijke wijze unieke sieraden en objecten. Deze worden vaak gekenmerkt door een duidelijke, strakke vorm. Van Wingerden bedenkt en creëert permanent nieuwe vormen en constructies. Naast goud, zilver en (half-)edelstenen verwerkt zij in haar sieraden ook kunststoffen, porselein en natuurlijke materialen. Daarnaast creëert ze ook kleine gebruiksvoorwerpen en objecten. Naast erkend edelsmid (Vakschool Schoonhoven) heeft Van Wingerden de opleiding tot docent beeldende vorming op zak. De kunstenaar werkt ook graag in opdracht. Ze noemt het een dankbare uitdaging om samen met de opdrachtgever tot een bijzonder sieraad te komen. De bijzonderheid zit hem onder meer in het streven van Van Wingerden om het sieraad een aanvulling op de persoonlijkheid te laten zijn. De kunstenaar kan ook oude, dierbare ‘herinnerings’-sieraden omtoveren tot nieuwe sieraden of objecten, die op deze manier een nieuw  leven krijgen.

Op zaterdag 30 december vanaf 16.00 uur wordt het jubileumjaar feestelijk afgesloten af met een oudejaarsborrel in de galerie. Galerie Année is gesloten van 31 december 2017 tot en met 7 januari 2018. 

Galerie Année

Gedempte oude Gracht 33

2011 GL Haarlem

T 023 5325231 06 24218488

www.galerieannee.nl info@galerieannee.nl

Openingstijden: donderdag en vrijdag 11 – 17.30, zaterdag 11 – 17 uur. 

Eerste zondag van de maand 13 – 17 uur en op afspraak.