PERSBERICHT

EXPOSITIE

Van 5 oktober tot en met 16 november 2019

Marijke Gémessy – keramiek neon brons

Marianne Benkö – schilderijen en wandkleden

Ursula van de Bunte – fotografie

Opening 6 oktober 15.00 uur door John Oomkes.

Galerie Année is tijdens de Haarlemse atelier route, de KUNSTLIJN HAARLEM open op zaterdag 2 en zondag 3 november van 11.00 – 17.30 uur.

Van 30 oktober tot en met 3 november is galerie Annee present op de Affordable Art Fair Amsterdam in stand D12.

Marijke Gémessy heeft aan haar recente keramische neushoorns de pangolin toegevoegd. Een dier dat straks is uitgestorven en niemand heeft gekend. De pangolin is vooral in Azië geliefd om de schubben, die net als hoorn een afrodisiacum is. Gémessy  vestigt de aandacht op dit beest in diverse objecten zonder te (ver)oordelen. Opvallend is de combinatie met bestaand Chinees porselein.  

Dichter bij huis zijn wij geen haar beter af als het gaat om het omgaan met dieren.  Zij toont dit in ‘Chicken Run’. Keramische( plof)kippen rennen met bord en al weg van een gedekte tafel. 

Toch zal de gelaagdheid in  Gémessy’s  objecten niet onmiddellijk herkenbaar zijn, omdat zij haar werk met een vleug humor overgiet. Het toegevoegde neon zorgt voor een vervreemdend effect. Zij benoemt haar werk als volgt: ‘Mijn wereld van aarde en vuur, van vormloos naar vorm, van buigzaamheid naar steen, van vergankelijkheid en schoonheid,
van wanorde en orde, van donker en licht.’

Marianne Benko toont schilderijen in gemengde techniek; olieverf / encaustiek gecombineerd al dan niet met diverse materialen en wandtapijten in wol gemengd met katoen en zijde. Met textiel schildert zij voorstellingen die refereren aan de Verdures van weleer: wandtapijten vol complexe afbeeldingen van planten, bomen en landschappen.

Na haar jeugd en textielopleiding in Hongarije kwam ze voor de liefde naar Nederland. Zij realiseerde zich dat het licht hier zo totaal anders was, dat ze besloot de gelaagdheid ervan weer te geven in haar schilderijen. Zij noemt dat het ‘mysterie van het witte transparante licht’. Alsof alles achter een waas zit, waarschijnlijk door de hoge luchtvochtigheid onder invloed van de zee. Om die gelaagdheid te kunnen uitdrukken had ze iets nieuws nodig dat ze vond in de encaustic-techniek. Het woord komt uit het Oud-Grieks. Ze ontdekte dat ze in een soort dikke waslaag met een scherp voorwerp haar ornamenten kon kerven. Daarop bracht ze dan laag voor laag zelfgemaakte verf op.

De natuur is altijd haar inspiratiebron gebleven, bomen, takken, de seizoenswisselingen, water. Ook de Oosterse sfeer van spiritualiteit boeit haar, net zoals de natuur daar en de plekken met verlaten beschavingen, waar de overdadige en niet te remmen natuur de cultuur overneemt. Die chaos inspireert haar enorm.

Ze heeft altijd behoefte gehad aan grote gebaren en grote oppervlakten en vindt het werken op een klein oppervlak veel moeilijker. Hier zijn zeer grote en wat kleinere werken te zien.

Ursula van de Bunte is fotograaf en toont een aantal series die de diversiteit in haar werk laten zien. Zij is bekend geworden met haar verstilde stillevens, ‘Plastic Vegetables’. 

Daarnaast is er een selectie te zien uit andere fotoseries waaronder de ‘Jelly’s’ en ‘House-4-Sale’. In de ‘Plastic Vegetables’ serie zien we prachtig belichte en gefotografeerde stillevens, als gefijnschilderde schilderijen. De groenten zijn echter in plastic verpakt en zelfs daarbij slaagt zij erin om de fijne kreukels en glinsteringen van het plastic weer te geven als precieus materiaal. Een schitterend, maar bijtend commentaar op onze plasticverslaving. Haar  werken kunnen gezien worden als eigentijdse varianten van aloude meesterwerken en genres. 

Ursula heeft in haar fotografie oog voor detail en gevoel voor kleur en licht. Zij wil tot de kern komen, ons een spiegel voorhouden, of het nu om een geënsceneerde verzameling van voorwerpen gaat of om een mens met al zijn emoties. Haar werk is ambitieus, creatief, uitdagend, betrokken, authentiek en onconventioneel. 

Galerie Année

Gedempte Oude Gracht 33

2011 GL Haarlem

Open: do, vrij, za, van 11.00 – 17.30 uur.

1e zondag v/d maand  13.00 – 17.00 uur.

T. 023-5325231   M. 06-24218488

www.galerieannee.nl

info@galerieannee.nl