Jurjen Ravenhorst

1958 Utrecht

1982 Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag (cum laude)

Over lithograferen

De vele verschillende materialen waarmee je, al dan niet in combinatie, op de steen kunt werken bieden een eindeloos scala aan mogelijkheden, elk met hun eigen consequenties.

Door een aantal basisprincipes te respecteren en daarnaast in te spelen op het onverwachte kom ik tot nieuwe beeldende oplossingen.

Het medium lithografie blijft na al die jaren verrassend.

Over schilderen

Naast litho’s en beelden heb ik altijd collages gemaakt en geschilderd.
Een voordeel van schilderen is de directheid waarmee je je ideeën kwijt kan, en grote formaten zijn makkelijker te realiseren dan in lithografie. De beeldontwikkeling verloopt daardoor sneller.

Meestal maak ik eerst een enigszins pasteuze ondergrond en werk ik aan meerdere schilderijen tegelijk, zodat ik verschillende ideeën, soms nog experimenteel, snel kan uitproberen. Zo´n opzet kan weken of maanden in het atelier staan en aanleiding zijn tot volgende werken . Het kan gebeuren dat ik al schilderend het oorspronkelijke uitgangspunt volledig kwijt raak maar als het daar beter van wordt, dan moet het zo gaan.

Over de inhoud

Het beeld in mijn litho’s en schilderijen is hoofdzakelijk opgebouwd uit abstracte vormen en vlakken. De kleine herkenbare beeldelementen (huizen, manen, pilaren, een horizon) die ik toevoeg maken hier een op zich zelf staande wereld van.

In de schilderijen zijn die toevoegingen soms als ruimtelijk element aangebracht. Schelpen, huizen, manen, schepen, bergen of vulkanen verwijzen niet naar één anekdote of een eenduidig verhaal maar naar iets dat veel breder is.

Het uitgangspunt is altijd een schilderkundig dan wel lithografisch vraagstuk. Meer dan dat het maken van een voorstelling een vooropgesteld idee is, ontstaat er vanuit technisch experiment en vanuit al het voorgaande werk, gaandeweg een nieuw beeld.

Artikelen

Eerder gepresenteerd