Broches en kettingen van Nicole Uurbanus 

“Do you see me?” en “Trouvatos”

Foto’s zijn heel aanwezig in mijn leven en ik zie ze als basis voor al de andere momenten die zich verder vertellen in mijn werk.  Van de tien sieraden met foto’s, of suggesties van het “aanwezig zijn”,  zijn er verschillende met (gebruikte) brilleglazen, deel van een project waarbij ik de ingewikkelde sociale kant van Brazilië wilde begrijpen, wat er wel en niet gezien kan en mag worden.  Andere zijn deel van mijn “Trouvatos”, waarbij ik gevonden en gekregen objecten samenbreng in een compositie die voor mij klopt, ook gebruik makend van wat ik op mijn werkbank vind. 

Nu te zien in de galerie

Nicole Uurbanus, Nederlandse, studeerde af in Comparative Cultures aan de Sophia Universiteit, Japan, en in sieraden aan de Japan Jewelry Academy (1983) in Tokio. Ze vervolgde haar studie in Brazilië en opende een atelier in São Paulo. Haar werk is te zien in individuele (“Holanda Hoje”, São Paulo; Galerie Gutschmidt; Cecile van Eeden, Nederland) en groepstentoonstellingen (Kas de Alma Blou, Curação; Galeria Sasson, São Paulo, Galerie Année, Nederland; Casa E, Chili ; Galeria Virgílio, São Paulo; I Bienal de Joalharia Contemporânea, Lissabon; Museu A Casa, São Paulo), onder anderen. Het “Jaar van de Ringen”, 2002, was een mijlpaal in haar werk en een persoonlijke uitdaging om gedurende de 365 dagen van dat jaar elke dag een ring te maken. Ze maakt sieraden op basis van haar eigen projecten, met andere kunstenaars in Brazilië en in het buitenland, en met de Broca-groep. Ze opende in 2022 samen met Alice Floriano en Renata Porto een hedendaagse sieradenschool, Algures, waar ze ook lesgeeft.

“Sieraden maken is begonnen om mijn creativiteit uit te drukken en de behoefte om gedachten met mijn handen te verwerken, een zoektocht die ik altijd heb gehad. Ik besteed mijn tijd aan studeren, lezen, experimenteren, luisteren, uitwisselen, lesgeven, mijn grenzen testen, en vooral verrast te worden door de vele manieren om ideeën te vertalen. Ik ben gefascineerd door uitdagingen, door zien en ontdekken, door de omgeving en vooral door de mensen. Als Nederlander, woonachtig in São Paulo en na ook een aantal jaren in landen als Pakistan en Japan te hebben doorgebracht, zie ik hoe het culturele en persoonlijke aanwezig is in mijn werk, terwijl ik tegelijkertijd de kwetsbaarheid begrijp van het leven ‘tussen werelden’. Dat komt allemaal op de een of andere manier in mijn werk tot uiting.”