UITGELICHT

Marianne Benkö

vanaf 20 januari 2022

Marianne Benkö (1951) geboren en getogen in Hongarije, kwam voor de liefde naar Nederland. Aan de academie in Boedapest specialiseerde zij zich in zowel schilderen als handgeweven wandtapijten op monumentaal formaat. Voor haar bestaan textiel en schilderkunst altijd in relatie tot elkaar; de één kan niet zonder de ander. Haar schilderijen zijn door hun plasticiteit ruimtelijk. Vele lagen verf en haar encaustiek techniek, de toevoeging van textiele details zorgen voor diepte en textuur.

Schilderen vormt haar basis maar textiel biedt haar meer mogelijkheden om zich uit te drukken. Met textiel kan zij op de allergrootste formaten werken. Het is zacht, het doet iets met de ruimte, met het geluid.
Haar twee geliefde media komen samen. Door het omarmen van nieuwe technieken is zij niet meer gebonden aan haar weefgetouw, maar eindelijk vrij om te schilderen met textiel.

“Wie verrast wil worden door een dichterschap dat in kleur, en niets dan kleur, essentiële spanningen en harmonieën waarneembaar maakt, raakt niet uitgekeken op het werk van Marianne Benkö” Hella Haasse, 2004

1970 – 1975 Moholy Nagy Kunst Academie Boedapest monumentale schilderkunst – textiel – wandtapijten 1975–1977 masterstudie–monumentalekunstin openbare ruimte.

Het werk is in bezit van particulieren, bedrijven en musea en is te koop bij diverse galeries. Te zien in openbare ruimten in binnen en buitenland.

Sinds 1999 – Galerie Année

Galerie Année is begin 2021 gestart met ‘U I T G E L I C H T‘,
een serie intieme raam exposities waarin elke twee weken een kunstenaar wordt uitgelicht. Dit jaar in juni bestaat Galerie Année 30 jaar.
In de aanloop naar deze mijlpaal verzamelen wij onze UITGELICHT pagina’s en bundelen
deze in een boek wat begin juni klaar is om te worden gepresenteerd.