UITGELICHT

Leo van der Vlist

Vanaf 17 februari 2022

Ik ben Leo van der Vlist, geboren in 1965 bij de schilder werkplaats aan het buurtschap ‘de Molenbrug’ gelegen nabij Bodegraven.
Hier waren mijn vader en grootvader huisschilder. Vertrouwd met verf ging ik eerst naar de technische school, afdeling huis schilderen en daarna naar de Schildersvakschool ‘NIMETO’ in Utrecht. Geleidelijk ging mijn voorkeur uit naar de artistieke mogelijkheden van verf en verruilde ik de ladder, verfbus en huisschilder kwast voor het palet, penselen en de ezel van de kunstschilder. Mijn ouderlijk huis stond naast het grote atelier van de kunstenaarsechtpaar Bruno Mertens en Susan Burki. Als jochie liep ik daar altijd rond en leerde van hen ontzettend veel over compositie, kleurenleer en goed leren kijken. In tegenstelling tot grote abstracte kunstwerken die het echtpaar maakte, ging ik in navolging van de grote schilders van de ‘Haagse School’ veel liever buiten in de natuur ‘en plein air’ schilderen. Ik ben altijd met het weer bezig en sta soms heel vroeg op om in de stille schemering van de vroege ochtend de sfeer van het opkomende licht in de polder te vangen in olieverf. Hollands impressionisme!’

Naast kunstschilder ben ik beroepsmatig molenaar.

Ik heb geëxposeerd bij galeries in o.a. Amsterdam, Haarlem, Diepenheim, Nieuwkoop, Gouda, Oudewater, Reeuwijk, Wildervank, Den Haag, Bodegraven en Dordogne (Fr)

Mijn verkochte schilderijen hangen in Nederland en over de hele wereld zoals in de Verenigde Staten, Frankrijk, China, België, Nieuw-Zeeland, Scandinavië en Japan.

Sinds 2014 – Galerie Année

Galerie Année is begin 2021 gestart met ‘U I T G E L I C H T‘,
een serie intieme raam exposities waarin elke twee weken een kunstenaar wordt uitgelicht. Dit jaar in juni bestaat Galerie Année 30 jaar.
In de aanloop naar deze mijlpaal verzamelen wij onze UITGELICHT pagina’s en bundelen
deze in een boek wat begin juni klaar is om te worden gepresenteerd.