Lon Buttstedt

September 2020

De erfgenamen is een serie van archetypische wezentjes ontstaan sinds maart van dit jaar, toen de tijd stil leek te staan, maar de urgentie van het veranderen van de wereld zich nog duidelijker voordeed. Behalve dat je deze verandering in het dagelijks leven om probeert te zetten in daden kan het niet anders dan dat het ook in je kunst tot uiting komt. Aan de serie kleine beeldjes “let’s save the world” van een aantal jaren geleden, heb ik een vervolg gegeven in het platte vlak. Schetsjes uit die tijd heb ik veranderd, aangevuld en gebruikt als uitgangspunt voor deze nieuwe serie. Een bonte stoet van superwezentjes en reddende engeltjes diende zich aan. Ze kregen allemaal een toepasselijke naam, waar iedereen z’n eigen betekenis aan kan geven. De figuurtjes in de serie erfgenamen lijken zich in een eindeloze ruimte te bevinden, zonder grenzen. Behalve acrylverf zijn ook textiel en papierknipsels gebruikt, die soms weer overschilderd worden en als structuur in de compositie zichtbaar blijven. De erfgenamen is een serie in wording die nog wel door zal groeien. Lon Buttstedt, september 2020.

 

In de schilderijen gebruikt zij behalve acrylverf ook stoffen, papier e.a. materialen die soms worden overschilderd en als structuur in de totaalcompositie zichtbaar blijven. De schilderijen zijn tegelijkertijd sprookjesachtig en mystiek. Ze roepen de sfeer op van de Latijns-Amerikaanse literatuur. De vrouwen met intense, sereen mooie gezichten zijn gehuld in gewaden en hoofdtooien met prachtige patronen, vol symboliek en luminicente kleuren. De achtergronden vol met  patronen uit de natuur.

De gezichten in de schilderijen zijn meer gedetailleerd en confronterend dan die van de beeldjes die Lon Buttstedt creëert in brons, hout, steen en allerlei textiel. Deze figuren hebben  wat gestileerde, Boeddha-achtige gelaatjes. De beeldjes tonen echter eenzelfde gelaagdheid in zowel symboliek als materiaalgebruik als de schilderijen. Patronen van kant over het lichaam zijn zowel in het brons meegegoten als in werkelijk kant aangebracht. Ook wordt het materiaal beschilderd, veelal met bloem- en bladmotieven. In recent werk zijn gehaakte kapjes of gehaakte, wortelachtige handen te zien. De figuren tonen herhaaldelijk het contact met en respect voor de natuur.

Buttstedt werkt in series, zoals Twins, gebaseerd op Afrikaanse Tweelingbeelden, Mixed Cultures en de Wonder Rooms, die refereert aan de 15e en 16e-eeuwse Wonderkamers die door rijken en (wereld)reizigers werden ingericht om anderen te laten zien hoe de wereld in elkaar zit.

Lon Buttstedt stelt zich op als een intermediair tussen verzamelde voorwerpen en het uiteindelijke beeld. Ze combineert, wikt en weegt, verandert, assembleert en laat het beeld ontstaan, omdat vormen, kleuren of onderdelen vragen om bij elkaar gevoegd te worden.

Lon Buttstedt
beschikbaar werk van Lon Buttstedt
× Product has been added to your cart