Lon Buttstedt

Door symbolen en elementen uit verschillende culturen en tijden naast en door elkaar te gebruiken, creëert Lon Buttstedt een eigen, spirituele wereld waarin de dingen in een andere en nieuwe samenhang een nieuwe betekenis krijgen waarin het begrip verwondering – over hoe dingen groeien, overleven en zorgen voor het voortbestaan – een belangrijke typering is.

Read More

In de schilderijen gebruikt zij behalve acrylverf ook stoffen, papier e.a. materialen die soms worden overschilderd en als structuur in de totaalcompositie zichtbaar blijven. De schilderijen zijn tegelijkertijd sprookjesachtig en mystiek. Ze roepen de sfeer op van de Latijns-Amerikaanse literatuur. De vrouwen met intense, sereen mooie gezichten zijn gehuld in gewaden en hoofdtooien met prachtige patronen, vol symboliek en luminicente kleuren. De achtergronden vol met  patronen uit de natuur.

De gezichten in de schilderijen zijn meer gedetailleerd en confronterend dan die van de beeldjes die Lon Buttstedt creëert in brons, hout, steen en allerlei textiel. Deze figuren hebben  wat gestileerde, Boeddha-achtige gelaatjes. De beeldjes tonen echter eenzelfde gelaagdheid in zowel symboliek als materiaalgebruik als de schilderijen. Patronen van kant over het lichaam zijn zowel in het brons meegegoten als in werkelijk kant aangebracht. Ook wordt het materiaal beschilderd, veelal met bloem- en bladmotieven. In recent werk zijn gehaakte kapjes of gehaakte, wortelachtige handen te zien. De figuren tonen herhaaldelijk het contact met en respect voor de natuur.

Buttstedt werkt in series, zoals Twins, gebaseerd op Afrikaanse Tweelingbeelden, Mixed Cultures en de Wonder Rooms, die refereert aan de 15e en 16e-eeuwse Wonderkamers die door rijken en (wereld)reizigers werden ingericht om anderen te laten zien hoe de wereld in elkaar zit.

Lon Buttstedt stelt zich op als een intermediair tussen verzamelde voorwerpen en het uiteindelijke beeld. Ze combineert, wikt en weegt, verandert, assembleert en laat het beeld ontstaan, omdat vormen, kleuren of onderdelen vragen om bij elkaar gevoegd te worden.