UITGELICHT

Hans van der Weijden

vanaf 25 november 2021

Hans van der Weijden (1956) is een geboren verzamelaar. Hij neemt van vakanties en reizen als herinnering zand, aarde en steentjes mee en heeft zijn speciale adressen voor de aankoop van inspirerend curiosa. Zijn verzameling relikwieën en glazen reliekhouders uit de Renaissance zijn voor hem een grote inspiratiebron.

In het begin maakte Hans beweegbare, speelse objecten. Daarna ging hij over tot het maken van doosjes, assemblages en kijkkastjes, waarvoor Hans een eigen en unieke beeldtaal ontwikkelde.

Door het met zuur behandelde zink en gescheurd bladgoud lijken ze op oude, verweerde schatten. Waar het hem om gaat is iets mooi en geheimzinnig te maken, een verborgen verhaal, een ziel, aan het object mee te geven.

Zo ontstaan er vaak bekroonde objecten van zink, eierschaal, zee-egel en glas, met laden, dekseltjes, kleine teksten, boodschappen en geheime collecties kostbaarheden in vakjes, buisjes en nisjes.

De toerschouwer moet zich actief met het werk bezig houden, het werk aanraken, deksels lichten, deurtjes openmaken, zo kom je terecht in de binnenwereld van het object om het verborgen geheim te ontdekken.

Studeerde van 1981 tot 1986 aan de Academie voor toegepaste kunsten in Maastricht, afd. vormgeving metalen en kunststoffen (cum laude).

Zijn werk was te zien op exposities en tentoonstel- lingen bij Kunstverein Aken , Art London, Natuur- museum Rotterdam, Kunstbanken Hamar en de Schatkamer van Basiliek Sint Servaas te Maastricht. Vanaf 1996 tot heden bij Galerie Année.

Galerie Année start vanaf 17/2/21 met ‘UITGELICHT‘ een serie intieme raamexposities waarin elke twee weken een kunstenaar wordt ‘UITGELICHT’.