Marijke Gémessy

Marijke Gémessy (1944) woont en werkt in Den Haag, maar is regelmatig in het buitenland aan de slag. Zij begon haar carrière als plateelschilderes bij de Porceleyne Fles. Dit schilderen met glazuur komt overal in haar werk terug, in haar vrije en in het monumentale werk. De kleuren lopen over, druipen en laten plekken vrij voor de naakte klei. Toch is haar technische bekwaamheid geen doel op zich. De beelden zijn soms ernstig, soms letterlijk en figuurlijk lichtvoetig, want neon is een opvallende toevoeging.

Inspiratiebronnen zijn: Hollandse traditie (tulpen- vazen), oude culturen, vergankelijkheid, over- consumptie en bedreigde diersoorten zoals de neushoorns en pangolins. Wat haar emotioneel aanspreekt, is in klei vertaald. Het drama van de dieren, hoe ernstig ook, heeft zij verpakt in een licht humoristische setting, zodat het toegankelijk wordt. De objecten zijn betekenisdragers en hebben een gelaagdheid, waarbij ruimte gelaten wordt voor de kijker voor zijn eigen verhaal.

Gémessy studeerde aan de K.A.B.K, de Vrije Akademie, bij Katinka van Rood en echtgenoot Sinka Gémessy, volgde cursussen Bronsgieten, Glas, Kunststoffen.

Haar werk is opgenomen in museale en particuliere collecties, was o.m. te zien in Sevilla, Istanbul, Parijs, Praag, Wenen, Turijn en op prominente kunstbeurzen.

Monumentale opdrachten zijn vervaardigd voor bedrijven, gemeentes en particulieren.
Vanaf 2011 bij Galerie Année.

Marijke Gemessy
beschikbaar werk van Marijke Gémessy