Marcel Warmenhoven

De beeldhouwer Marcel Warmenhoven (1954) werkt met zeer diverse materialen, maar zijn beelden van dieren- en mensfiguren vervaardigd uit houten meubelonderdelen en -gebruiksvoorwerpen zijn wel héél opmerkelijk.

Hij begon er mee in de vroege jaren tachtig en die eerste beelden getuigen van een vaardige snelheid en inventiviteit. Stoelpoten die dienst doen als de poten van een dier. De staart, een verfkwast. Lichtvoetigheid voert de boventoon.

In zijn latere werk laat hij zich meer en meer kennen als een bekwaam vakman die de gave heeft om het weerbarstige materiaal naar zijn hand te zetten.
De oorspronkelijke vorm van de voorwerpen wordt geen geweld aangedaan. Daardoor blijven ze herkenbaar: kleerhangers, schoenspanners, stoelpoten, pollepels enzovoort. Het materiaal wordt echter in een nieuwe discipline gedwongen. Achteloos door ons weggegooide voorwerpen, als nutteloos afgedaan, krijgen nieuwe betekenis wanneer Warmenhoven ze inzet voor de productie van zijn beelden.

In een serie meer dan levensgrote dierfiguren en portretten hanteert Warmenhoven de herkenbare elemen- ten soeverein en komt tot een geraffineerde figuratie. Uiterlijk doen de beelden denken aan anatomische spiermodellen die in het medisch wetenschappelijk onderwijs gebruikt worden.

In de loop der jaren is een oeuvre tot stand gekomen van beelden van divers formaat dat zich kenmerkt door originaliteit en vakmanschap.

Werk van Marcel bevindt zich in de collecties van Museum Beelden aan Zee te Scheveningen en Stedelijk Museum Schiedam en in diverse bedrijfs- en privé collecties

Marcel Warmenhoven
beschikbaar werk van Marcel Warmenhoven
Eerder gepresenteerd Marcel Warmenhoven