Leo van der Vlist

Ik ben Leo van der Vlist, geboren in 1965 bij de schilder werkplaats aan het buurtschap ‘de Molenbrug’ gelegen nabij Bodegraven.
Hier waren mijn vader en grootvader huisschilder. Vertrouwd met verf ging ik eerst naar de technische school, afdeling huis schilderen en daarna naar de Schildersvakschool ‘NIMETO’ in Utrecht. Geleidelijk ging mijn voorkeur uit naar de artistieke mogelijkheden van verf en verruilde ik de ladder, verfbus en huisschilder kwast voor het palet, penselen en de ezel van de kunstschilder. Mijn ouderlijk huis stond naast het grote atelier van de kunstenaarsechtpaar Bruno Mertens en Susan Burki. Als jochie liep ik daar altijd rond en leerde van hen ontzettend veel over compositie, kleurenleer en goed leren kijken. In tegenstelling tot grote abstracte kunstwerken die het echtpaar maakte, ging ik in navolging van de grote schilders van de ‘Haagse School’ veel liever buiten in de natuur ‘en plein air’ schilderen. Ik ben altijd met het weer bezig en sta soms heel vroeg op om in de stille schemering van de vroege ochtend de sfeer van het opkomende licht in de polder te vangen in olieverf. Hollands impressionisme!’

Sinds 2014 – Galerie Année

 Leo van der Vlist is geboren (1965) bij de schilderswerkplaats aan het buurtschap ‘de Molenbrug’ gelegen nabij Bodegraven.

Hier waren zijn vader en grootvader huisschilder. Vertrouwd met verf werd hij opgeleid tot huisschilder, maar geleidelijk ging zijn voorkeur steeds meer uit naar de artistieke mogelijkheden van verf en verruilde hij de ladder, verfbus en de huisschilderkwast voor het palet, penselen en de ezel van de kunstschilder.

In navolging van de grote schilders uit het ‘Hollands Impressionisme’ van de late 19e eeuw, werkt hij graag ‘en plein air’ (schilderen in de buitenlucht) om de atmosfeer en het licht van de natuur in één keer in olieverf te vangen.

Naast kunstschilder is Leo polder –en korenmolenaar. Beroepsmatig op zowel korenmolen ‘de Zwaluw’ in Kesteren als reservemolenaar op de vier nog daadwerkelijk in bedrijf zijnde poldermolens van de ‘Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen’. Daarnaast ruim 30 jaar als ‘vrijwillig molenaar’ op de water(polder)molen van de Weijpoortse polder in Nieuwerbrug.

Leo heeft geëxposeerd in Haarlem, Utrecht, Amsterdam, Oudewater, Bodegraven, Elkerzee, Wierden, Gouda, Diepenheim, Reeuwijk, Nieuwkoop, Leeuwarden, den Haag en in Frankrijk.

Zijn schilderijen hangen in Nederland en over de hele wereld zoals in de Verenigde Staten, Frankrijk, China, België, Australië, Nieuw Zeeland, Scandinavia en Japan.

Leo van der Vlist
Archief Leo van der Vlist
Impressionisme ‘en plein air’
Leo van der Vlist
Schilderen en plein air is razend knap
Impressionisme ‘En plein air’ 2019
Winter salon 2019
EXPOSITIE
‘Openlucht als artistiek vertrekpunt’ Haarlems Dagblad 5 maart 2018
Persbericht expositie maart 2018
Expositie Realisme, ‘En plein air’
Galerie Année 25 jaar, 5e expositie jubileumjaar 2017
Eerder gepresenteerd Leo van der Vlist