Hans van der Weijden

Hans van der Weijden (1956) studeerde van 1981 tot 1986 aan de Academie voor toegepaste kunsten in Maastricht, afd. vormgeving metalen en kunststoffen (cum laude). 

Zijn werk was onder andere te zien op exposities en tentoonstellingen bij Kunstverein Aken , Art London,  Natuurmuseum Rotterdam, Kunstbanken Hamar en de Schatkamer van Basiliek Sint Servaas te Maastricht.

Zijn eerste tentoonstelling bij Galerie Annee was in 1996.

In het begin maakte Hans van der Weijden beweegbare, speelse objecten. Daarna ging hij over tot het maken van doosjes, assemblages en kijkkastjes, die zich tot een eigen en unieke beeldtaal ontwikkelden. 

Ze hebben allemaal een buiten- en binnenkant, een vorm en een inhoud, een lichaam en een ziel. 

De objecten worden vaak bekroond door een koraal, schelp, tak of glaspegel. Door het met zuur behandelde zink en gescheurd bladgoud lijken ze op oude, verweerde schatten.

De binnenkant bestaat uit vakjes, laatjes en verzegelde glazen buisjes met zand, steentjes, schelpjes, veertjes, botjes, landkaartjes, zeewater en gestolde tranen.

Hans is een geboren verzamelaar. Hij neemt van vakanties en reizen als herinnering zand, aarde en steentjes mee en heeft zijn speciale adressen voor de aankoop van schelpen, zee-egels, kralen, koraal, veren, struisvogeleieren en oude reisgidsen. In zijn atelier staan veel kasten met laatjes waar hij alle materialen voor zijn werk in gesorteerd heeft. Dat is eigenlijk ook een groot kunstwerk. Verder heeft hij een grote en belangrijke verzameling relikwieën, waaronder glazen reliekhouders uit de Renaissance. Die zijn voor hem een grote inspiratiebron.

Zijn werk is in 35 jaar altijd verrassend en fris gebleven. Herkenbaar maar nooit hetzelfde. 

Hans van der Weijden, uitgelicht
beschikbaar werk van Hans van der Weijden
Archief Hans van der Weijden
Hans van der Weijden
Artikel Haarlems Dagblad
Wunderkammer