Dina Belga

Als ik kippen schilder, hou ik me niet aan de wetten der logica. Ik plaats ze daar waar het me het beste bevalt, vaak meer dan levensgroot. Ik vind kippen opgewekte dynamische dieren. Ik kijk graag naar het gedrag van onze eigen kippen. Ik ervaar verbazing, verwondering , bewondering en schiet vaak in de lach. Op shows en bij liefhebbers leg ik de diversiteit aan kippen rassen vast op foto’s.

Dina Belga, 1956 Roderwolde (Dr.), woont en werkt in Wagenborgen (Gr.)
Opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten Minerva Groningen. Vrije afdeling, tekenen, schilderen en grafiek.
Schilder van: Plant en Dier.
Stroming: Noordelijk Figuratief of Noordelijk Realisme.
Werkt vaak in series: Aardappels, Papavers, Kippen, Rozen, Fantasie Biologie, Vrolijke Bloemen.
Full time Beeldend Kunstenaar.

Serama kipje. Dit is een heel klein, heel tam te maken, bijzonder vriendelijk ras krielkipjes. Een haantje parkeerde zich zelfs even op mijn hoofd.
Mijn overbuur jongen heeft deze dieren en gaat er mee naar shows. Ik heb grote series foto’s kunnen maken van zijn dieren. Deze kipjes mogen alle kleuren en veer vormen hebben. Dat maakt het boeiend voor mij als schilder om ze te verwerken in een passende setting. Ik kies een kip en de setting gevoelsmatig, waarbij ik vooral let op kleur en compositie.
Op diverse Tuinreizen, vooral naar Engeland heb ik veel foto’s gemaakt. Ik heb een groot tuin- en planten archief aangelegd om uit te putten. Tuinen die me diep geraakt hebben wil ik graag schilderen, om er in gedachten opnieuw doorheen te dwalen.

Bloemen.
Eigenlijk hou ik van alles in de natuur. Als het kleurig is spreekt het me vooral aan om het te schilderen.
In de schilderijen met bloemen ben ik op zoek naar opstellingen en combinaties die ik niet eerder gezien heb bij collega’s. Soms wordt dit een haast abstracte voorstelling. Licht speelt een grote rol, naast kleur- en vorm variatie.
Glacerend schilderen, met olieverf, laagje over laagje is erg tijdrovend, maar geeft kleuren een enorme diepte en de intensiteit die ik zoek.

Dina Belga, uitgelicht
Archief Dina Belga
Dina Belga
Flowerpower
Zomer Expositie 2018
Eerder gepresenteerd Dina Belga