Persbericht  De Honderd van Rooyackers

Fotografe Ursula van de Bunte werkt sinds 2015 aan een zeer uitgebreide serie 

                     

                      De Honderd van Rooyackers 

“Bewaren wat je niet kwijt wilt raken”, dat is de kern geworden van deze serie. 

Mijn vriend, is 20 jaar ouder. Grote kans dat hij eerder dood zal gaan dan ik. Om de herinnering aan hem levend te houden, om de tijd stil te zetten, leg ik hem vast in portretten. Door hem het fotograferen ben ik hem beter gaan begrijpen, we hebben een andere, meer intiemere relatie gekregen. In deze tijd waarin relaties zo snel over gaan, wil ik laten zien dat je tijd kunt nemen om iemand werkelijk te leren kennen. Misschien het beeld bijstellen wat je van iemand had, niet meteen een oordeel vellen. Nu de jaren verstrijken merk ik opeens dat hij ouder wordt, er verschijnen opmerkelijk meer rimpels, hij kan poses minder goed volhouden. Tijdens het fotograferen word ik me bewuster van de, misschien nog spaarzame, tijd die we nog samen hebben. 

Het maakt me angstig maar ergens ook gelukkiger, omdat ik er iedere dag bij stil sta hoe bijzonder onze relatie is en dat is wat ik wil vertellen.

In de foto’s wisselen klassieke, fotografische interpretaties elkaar af met ironisch gezochte opvattingen of soms met een knipoog naar iconische schilderijen. 

Een persoon vastleggen is niets nieuws, echter haar serie werd heel snel een extravagante serie. In 2018 won een klein deel van de – toen nog niet voltooide – serie de Publieksprijs op een expo in Amsterdam. Vervolgens werd het idee opgevat om er een boek van te maken.

Paul Rooyackers wilde echter graag een aantal theatrale foto’s inzetten voor een kaartspel, een theaterspel – SKETCH – met ontelbare mogelijkheden om toneel te spelen. Dat spel wordt nu gedrukt en als een spin-off uitgegeven en zal op de opening van de expositie te verkrijgen zijn.

Galerie Annee – Gedempte Oude Gracht 33, 2011 Gl Haarlem -, dat reeds enkele jaren werk van de fotografe verkoopt, was meteen enthousiast om deze unieke serie in zijn geheel tentoon te stellen en alsmede het theaterspel SKETCH daarmee te lanceren.

Op 20 juni zal in de galerie de expo om 16.00 uur geopend worden door Hakim Traïdia.

Ursula van de Bunte zal tevens tijdens de expo personen fotograferen in de stijl van de geëxposeerde serie, compleet met lampen, achtergrond en attributen. Een week later zullen enkele acteurs/actrices scenes improviseren tijdens de openingstijden van de galerie.

Telefoon Ursula van de Bunte 06 51928628

Telefoon Paul Rooyackers 0653354849

Telefoon Galerie Annee 0624218488

Website https://ursula-artphotography.com/home/art/the-hundred-of-mister-rooyackers/

Website Galerie Annee: https://www.galerieannee.nl/artist/ursula/