Marjan Jaspers

Marjan Jaspers (1949, opgeleid aan de Gerrit Rietveld academie Amsterdam) is buitengewoon veelzijdig en werkt o.a. in keramiek, aquarel, encaustiek, mixed media en video art. Het werk is ontroerend en humoristisch, soms ietwat surreëel en zeer fijnzinnig uitgevoerd. Galerie Année wil de grote diversiteit en enorme creativiteit van deze kunstenaar laten zien.

Getoond worden een serie ‘was-schetsen’, encaustiek;  een techniek waar ze bijenwas  mengt met pigmenten en olieverf. 

De onvoorspelbaarheid van deze techniek loopt parallel aan het immer onvoorspelbare landschap van IJsland, dat zij verschillende keren bezocht. Tussen diep zwart en het helderste blauw komen alle tinten grijs voor in deze, bijna gebeeldhouwde, indrukwekkende impressies van zeeën, vulkanen en geisers.

Wat weten we van dieren? Meer niet dan wel. Om het onderscheid te verkleinen tussen mens en dier geeft Jaspers in keramiek assemblages mensen dierenkoppen en dieren menselijke eigenschappen.

In een aantal van haar recente schilderijen is de surreële visie duidelijk aanwezig. Doordat personen, dieren en planten worden neergezet tegen een ongedefinieerde, vage achtergrond, een vleug kleur, lijken de werken droomvisioenen.

Aandoenlijk zijn de kleine aquarelletjes van vogels, die slapen of voor het eerst vliegen. Trefzeker neergezet, zij beheerst het medium volledig.  Als nieuwsgierig mens en kunstenaar leidt haar zoektocht naar bijzondere combinaties van technieken tot o.a. de video-schilderijen. Het stilstaande beeld van de schildering en de bewegende beelden van het filmpje vertellen samen een intrigerend verhaal. In sterk geschilderde composities van een interieur of de natuur blijven de, vaak ook geestige video’s boeien. 

Beschikbaar werk van Marjan Jaspers

 

Marjan Jaspers  IJsland vlakte 2