Dorien van Diemen, Interieur Bavo Haarlem , Dorien van Diemen schildert de Bavo Haarlem van binnen

Vooruitwerkend op onze presentatie op For Real, beurs voor hedendaagse figuratie (Amsterdam, januari 2017)  is Dorien van Diemen bezig met het schilderen van de St. Bavokerk op de Grote markt in Haarlem. Zij heeft voor deze gelegenheid als thema kerk interieurs gekozen. Dit werk, en natuurlijk vele anderen van diverse kunstenaars zal te zien zijn op deze beurspresentatie. Wilt u op de hoogte worden gehouden van deze expositie? Schrijf u hier in

De voornaamste blikvanger in de Grote Kerk is het indrukwekkende Müllerorgel uit 1738, het meest afgebeelde instrument ter wereld.

Het beslaat de gehele westmuur van de kerk en meet van de grond af bijna 30 meter. In het hoogoprijzende middengedeelte zijn duidelijk de boven elkaar geplaatste ‘werken’ (rugwerk, hoofdwerk en bovenwerk) te onderscheiden, aan weerszijden geflankeerd door twee enorme ‘pedaaltorens’, waarin pijpen van bijna 11 meter lang (32 voet) staan opgesteld.

Het orgel is rijk verguld en gedecoreerd met ruim 25 meer dan levensgrote beelden, alle gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Jan van Logteren. De bekroning van het geheel wordt gevormd door twee leeuwenfiguren met het wapen van Haarlem.

 

Interieur Bavo Haarlem

 

Interieur Bavo Haarlem

 

Interieur Bavo Haarlem